19u30   l   Bron: Het Laatste Nieuws   l   Foto: BELGA

Na het WK 2018 gaat de internationale voetbalwereld er helemaal anders uitzien. De traditionele oefeninterlands worden grotendeels vervangen door een gloednieuw landentoernooi waarin alle Europese voetballanden het tegen elkaar zullen opnemen.

De nieuwe ‘UEFA Nations League’ zal afgewerkt worden in de jaren dat er geen EK of WK is. Elk oneven jaar is er dus een nieuwe titel te winnen.

Concreet zullen de 55 landenploegen worden ingedeeld in divisies van sterkte. De verschillende poules zullen uit drie of vier landen bestaan. Die spelen een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar. Promoveren en degraderen is mogelijk. Een coëfficiënt bepaalt in welke groep een land start.

De eerste zes speeldagen van elke groep zijn geprogrammeerd tussen september en november 2018. De vier groepswinnaars uit de topdivisie strijden dan in de zomer van 2019 op neutraal terrein om de titel.

Dat ‘Final Four’-toernooi vindt in de oneven jaren plaats, als er geen EK of WK-eindronde is. In die oneven jaren wordt tussen maart en november ook om de EK- of WK-kwalificatie gespeeld. De nieuwe competitie slokt enkele data voor vriendschappelijke interlands op, al voorziet de UEFA nog ruimte voor Europese landen om tegen niet-Europese teams te oefenen.

Reageer op dit artikel

avatar

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van WK 2018 te raadplegen via de link hierboven). *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
Abonneren op