Officiële WK liedjes en anthems

Bij elk Wereldkampioenschap Voetbal hoort een liedje. Dit gebeurt al sinds het WK van 1962 dat plaatsvond in Chili. Het liedjes was toen “El Rock del Mundial” van Los Ramblers.

De liedjes zijn meertalig: Engels als officiële taal van de FIFA, aangevuld met de taal van het organiserende land en andere wereldtalen.
Van de liedjes worden cover versies gemaakt, gezongen door de originele zanger(s) of door een lokale zanger.

Het Officiële WK lied 2018

Het officiële WK lied 2018 is bekendgemaakt. Ditmaal krijgt de Amerikaanse zanger Jason Derulo de eer om het officiële WK lied te zingen.
Hij volgt hiermee o.a. Shakira (2010) en Pitbull (2014) op.

Het WK lied van Jason Derulo heet ‘Colors’ en het is tevens een anthem voor WK-sponsor Coca Cola.

Het keuze voor dit liedje werd op 6 maart 2018 officieel bekendgemaakt via een tweet van Jason Derulo zelf:

Wie is Jason Derulo?

Jason Derulo, geboren als Jason Joel Desrouleaux, (Miami, Florida, 21 september 1989) is een Amerikaans zanger, songwriter, acteur en danser. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn debuutsingle Whatcha Say uit 2009.

Biografie

Jonge jaren en debuutalbum (1989-2010)

Jason is een zoon van Haïtiaanse ouders. Vanaf zijn vijfde trad Jason al op en op zijn achtste schreef hij zijn eerste nummer: Crush on you. Als tiener studeerde hij opera, theater en ballet. Op twaalfjarige leeftijd ontmoette hij Frank Harris, zijn latere manager.

Jason Derülo begon zijn zangcarrière in 2007 met het liedje Bossy en in datzelfde jaar kreeg hij een platencontract. Hij schreef mee voor het nummer Replay van Iyaz in 2009.
Als voorloper op zijn eigen debuutalbum Jason Derulo, dat op 5 maart 2010 verscheen, werden de singles Whatcha Say en In My Head uitgebracht. Ze kwamen hoog in de hitlijsten te staan.

Nadat het album was uitgekomen, volgden er nog drie singles. Ridin’ Solo en What If stonden nog in de Nederlandse Top 40. In Vlaanderen kwam enkel Ridin’ Solo nog in de hitlijsten. The Sky’s The Limit haalde zowel in België als in Nederland de hitlijsten niet.

Future History & Platinum Edition (2011-2012)

Vanaf september 2010 werd het stiller rond Derülo. Toch was hij volop aan het werken aan een gloednieuwe full-cd.
In mei 2011 kwam de single Don’t Wanna Go Home uit maar deze brak pas door in juni tot een hit. De tweede single van het album was meteen een schot in de roos, en werd goed onthaald in de hitlijsten. Door zijn geweldige begin van dit album viel het op dat de hitlijsten niet zo tevreden waren met Future History in september 2011. Het album werd een bescheiden succes en ook de twee opeenvolgende singles werden geen groot succes. Als laatste promotie voor zijn album wilde Derulo op tournee gaan, maar in januari 2012 gelaste hij al zijn optredens af wegens een nekwervelbreuk. Meteen werd ook bekendgemaakt dat de volledige tournee niet doorging.

Nadat Derulo in januari 2012 zijn volledige tournee had afgelast, begon hij opnieuw te schrijven aan nieuwe muziek. Enkele maanden later in april werd dan ook enkele seconden vrijgegeven van zijn nieuwe single Undefeated. Deze single werd geschreven door fans en Derulo zelf. De première van het nummer vond plaats op 22 mei 2012 in de finale van American Idol. De eerste 10.000 downloads waren gratis. Het werd de single voor zijn album Future History (Platinum Edition).

Eind november 2012 maakte Jason bekend dat hij klaar is voor zijn volgend album. Op 16 april 2013 kwam zijn comebacksingle The Other Side uit, een bijhorende muziekvideo verscheen op 30 april. Op 23 juli verscheen zijn tweede single Talk Dirty op SoundCloud.

Tattoos & Talk Dirty (2013-2014)

Voor het album Tattoos − dat eerst enkel in Europa uitkwam – bracht Jason op 16 april 2013 zijn eerste nieuwe single The Other Side uit. Het nummer piekte op #20 in de billboard en werd in Nederland goed ontvangen. Eind juli verscheen zijn tweede single Talk Dirty op SoundCloud. Talk Dirty is de eerste single die Derulo ooit met een andere artiest heeft opgenomen. Begin augustus verscheen de videoclip. Het werd een groot succes en piekte in verschillende landen op nummer één. Op het einde van augustus 2013 verscheen zijn derde single Marry Me.

Een halfjaar na het verschijnen van Tattoos kwam de Amerikaanse versie van het album uit. Het kreeg de naam Talk Dirty net zoals zijn tweede, en toen meest succesvolle single van het album. Het album bevatte het nummer Wiggle, wat in de zomer van 2014 een wereldwijde hit was.

Everything Is 4 (2015-2016)

In januari 2015 werd officieel bekendgemaakt dat Derulo’s nieuwe album op komst was. In maart werd dan de eerste single uitgegeven van het album. Het lied Want To Want Me zou het enige grote succes worden van het album. De opvolger Cheyenne, Get Ugly en Try Me met Jennifer Lopez werden een bescheidde succes.

Het album zelf werd uitgegeven in juni 2015. De naam Everything Is 4 werd gekozen omdat het cijfer veel betekenissen heeft voor hem. In 2016 ging hij op tournee met de nummers van het album. Ondertussen bracht hij nog twee singles uit die niet te vinden waren op het album Everything Is 4. Voor de eerste single genaamd Naked koos hij voor het eerst voor rap. De andere single werd If This Ain’t Love. Hij bracht in de zomer van 2016 ook het album Platinum Hits uit met zijn grootste successen wereldwijd en een nieuwe single Kiss The Sky.

777 (2017-…)

In februari 2017 werd Jason’s single Swalla met rapper Nicki Minaj en de Amerikaanse Ty Dolla $ign vrijgegeven. Een halfjaar eerder in augustus 2016 had hij het nummer al gespeeld tijdens verschillende optredens.

In mei maakte Derulo bekend dat zijn nieuw album 777 zal heetten en zal verschijnen in drie delen met elk 7 nieuwe nummers.

Since 2010 he has released four studio albums and a fifth, ‘777’, is due for release in April of this year.


Bron: Wikipedia

De officiële WK-liedjes van vorige edities

Gezien de schaal van de Wereldbeker en het publiek dat deze bereikt, is het niet verwonderlijk te zien dat een aantal van de grootste popartisten betrokken zijn in de muzikale kant en de promotie van het toernooi.

Scherpe waarnemers zullen ongetwijfeld opmerken dat Shakira zwaar betrokken was bij de 3 voorgaande Wereldbekers waarbij haar liedjes regelmatig werden gebruikt tijdens officiële uitzendingen en in de fan zones.

Andere zangers en groepen die liedjes verbonden met de Wereldbeker zijn o.a. Pitbull, Carlos Santana, R. Kelly, Anastacia en Vangelis.

Hieronder volgt een selectie.

2014 – Brazilië – “We Are One (Ole Ola)” – Pitbull ft. Jennifer Lopez

Ook het Latijns rock icoon uit de 70’er jaren, Carlos Santana schreef een van de officiële liedjes voor de Wereldbeker van 2014 in Brazilië: ‘Dar um Jeita’ met Wyclef Jean, Avicii en Alexandre Pires. 

2010 – Zuid-Afrika – “Waka Waka” – Shakira

De Colombiaanse popster Shakira deed muzikale bijdragen aan de laatste 3 Wereldbekers maar misschien de meest tot de herinnering sprekende “Waka Waka”, welke gebracht werd voor de Wereldbeker in 2010. De video voor het liedje bracht een aantal geweldige voetballers in beeld en het was door deze video dat ze haar toekomstige echtgenoot Gerard Pique.

2006 – Duitsland – Il Divo – The Time of Our Lives

Het officiële muziek voor de Wereldbeker van 2006 in Duitsland is misschien niet zo memorabel als andere, maar het liedje ‘The Time of Our Lives’ door Il Divo, met Toni Braxton is een dramatische crossover van klassieke – en popmuziek. Het valt waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak, maar duidelijk wel bij iemand van de FIFA!

2002 – Zuid-Korea / Japan – “Boom” – Anastacia

De Amerikaanse zangeres Anastacia deed haar intrede in de popmuziekscene tijdens de vroege jaren 2000 en haar rijzende sterrenstatus kan wel iets te maken hebben met het feit dat ze werd aangezocht voor het officiële lied voor de Wereldbeker van 20020. Het liedje ‘Boom’ werd veel gehoord tijdens het toernooi in Japan en Korea, samen met Vangelis’ “Anthem”.

1998 – Frankrijk – “La Copa de la Vida” – Ricky Martin

De Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin was een rijzende ster in de jaren 1990 en hij leverde een officieel lied voor de Wereldbeker in Frankrijk in 1998. Voor zijn grote doorbraak in 1999 met hits zoals ‘Livin’ la Vida Loca’, was er ‘La Copa de Vida’ (The Cup of Life’). 

1994 – Amerika – “Gloryland” – Daryl Hall

1990 – Italië – “Un’estate italiana” – Edoardo Bennato

1986 – Mexico – “Hot Hot Hot” – Arrow

1982 – Spanje – “Mundial ’82” – Plácido Domingo

1978 – Argentinië – “Anthem” – Buenos Aires Municipal Symphony