Posters van het WK 2018 zijn een belangrijk visueel element van het toernooi. De FIFA heeft een officiële poster laten ontwerpen voor het toernooi in het algemeen, maar ook voor elke speelstad afzonderlijk. Door het zien van een afbeelding worden voetbalfans herinnerd aan het Wereld Kampioenschap 2018 in Rusland.

Door de jaren zijn zijn de officiële posters erg in trek bij dealers, verzamelaars van voetbalspullen, leden van de artistieke gemeenschap en voetbalfans van over de hele wereld.

WK 2018 poster

De officiële WK 2018 poster

De poster voor het WK voetbal in 2018 is onthuld op 28 november 2017 en ontworpen door de Russische artiest Igor Gurovich. Op de poster is een afbeelding te zien van de legendarische Russische keeper Lev Yashin, en hij is daarmee het laatste visuele kenmerk van het voetbaltoernooi.

“De officiële poster van het Wereld Kampioenschap voetbal is een goede reflectie van de Russische artistiek en voetbalbeleving,” aldus Fatma Samoura van de FIFA. Ze zegt erg trots te zijn op dit prachtige element met zo’n belangrijke figuur. De organisatie vond het erg belangrijk om Rusland als gastland goed te af te beelden op de poster. Daarom heeft men gekozen voor de bekende Russische keeper Yashin.

Keeper Yashin als symbool

Yashin speelde tijdens 4 WK’s: 1958, 1962, 1966 en 1970, en is de enige keeper in de geschiedenis van het voetbal die de Ballon d’Or gewonnen heeft. Op de poster is hij gekleed in zijn traditionele outfit, bestaande uit een zwart shirt, een zwarte korte broek, knieband en beroemde pet.

De keeper is afgebeeld terwijl hij naar de bal reikt. De bal is enerzijds een typische bal uit het tijdperk van Yashin, en anderzijds een kaart van het vaste land van Rusland gezien vanuit de ruimte. Dat het land vanuit de ruimte wordt weergegeven, geeft de eigen trots op de welvarende Russische ruimtevaart weer.

Inspiratie voor het ontwerp

Artistiek gezien is ontwerper Gurovich geïnpireerd door de Russische beweging van het Constructivisme, eind jaren ’20. In het bijzonder is het geïnspireerd door de posters van Dziga Vertov en de broers Stenberg. De stralen van licht die vanaf de bal schijnen symboliseert de energie van het voetbaltoernooi. De groene circel staat voor de velden van de 12 stadions in de 11 speelsteden, waarop de 64 wedstrijden van het evenement worden gespeeld.

Posters van de WK 2018 speelsteden

Elke speelstad heeft haar eigen poster. Bij de bekendmaking van de speelsteden op 29 september 2012, werden ook direct de posters van de speelsteden onthult. Hieronder staat per speelstad de betreffende poster met een korte uitleg.

Poster Sint-Petersburg

De architectuur van Sint-Petersburg staat centraal op deze poster. De beroemde gebouwen zijn geprojecteerd op een gigantische voetbal.

WK 2018 poster: Sint-Petersburg

Poster Moskou

De grote voetbal symboliseert in het centrum symboliseert Moskou is centrale speelstad tijdens het WK.

WK 2018 poster: Moskou

Poster Nizhny Novgorod

Een voetballer in getekend in de Russische Khokhloma-stijl. Deze energieke stijl wordt versterkt door de kleuren rood en oranje.

WK 2018 poster: Nizhny Novgorod

Poster Kaliningrad

De zonnesteen als voetbal, een stad omgeven door water (de voetballer) en een skyline van de meest iconische gebouwen.

WK 2018 poster: Kaliningrad

Poster Jekaterinenburg

De kleuren vertegenwoordigen de kleuren van de Oeral. Blauw staat voor de rivier Iset.

WK 2018 poster: Jekaterinenburg

Poster Saransk

Lokale kunst, de vogel van creatie en een voetbal zijn op de poster voor speelstad Saransk vertegenwoordigd.

WK 2018 poster: Saransk

Poster Kazan

Het symbool van Tatarije of Tatarstan is de sneeuwluipaard. De hoofdstad van deze republiek is Kazan. De kleuren van de vlag van het land zijn verwerkt in het stadion op de poster.

WK 2018 poster: Kazan

Poster Rostov aan de Don

Paarden zijn een krachtig symbool van de stad. De regiovlag met rood, blauw en oranje zijn te zien op de voetbal. De rivier de Don staat erop als golven die onder de galopperende paarden.

WK 2018 poster: Rostov aan de Don

Poster Sotsji

Van warm naar koud en van strand naar berg. Sotsji is bekend van de olympische winterspelen waar tijdens de wedstrijden het buiten de stadions het zomers warm was.

WK 2018 poster: Sotsji

Poster Volgograd

De energie van de stad komt van de Wolga, dat is te zien op de poster. Het beeld is gebaseerd op golven en beweging, net als het voetbalspel.

WK 2018 poster: Volgograd

Poster Samara

Sterke en kleurrijke geometrische lijnen die naar boven zijn gericht, een blik op de toekomst. Daarnaast staat een aantal symbolen van Samara op de poster. Ook het momument van Glory en Ladya (boot, hotel) staat op de poster.

WK 2018 poster: Samara